Keurmerken voor veilig wonen

Wanneer u zich verdiept in de mechanische beveiliging voor uw woonhuis of bedrijfspand, komt u er al snel achter dat er ontzettend veel keurmerken en organisaties zijn waar u rekening mee kunt houden. Hier vindt u een overzichtelijk lijstje met keurmerken die belangrijk en/of handig kunnen zijn.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Dit keurmerk krijgt u als uw huis op een bepaalde manier is beveiligd. Uw huis heeft bijvoorbeeld alleen gecertificeerde ramen, deuren en lichtkoepels. Door het kwalitatieve hang- en sluitwerk is de kans dat een inbreker kan inbreken, namelijk kleiner. Naast deze beveiligingsmanier heeft u buitenverlichting, rookmelders en kunt u vanuit de hal van uw pand of woning zien wie er bij u voor de deur staat, met of zonder elektronische beveiliging. Als panden aan deze eisen voldoen en zij beschikken over het Politiekeurmerk Veilig Wonen, is de kans op inbraak 90% kleiner.   

SKG keurmerk

Het SKG keurmerk is niet voor een heel pand, maar toont hoe inbraakgevoelig bepaalde onderdelen van panden zijn. Zo kunnen sloten en grendels beschikken over het SKG keurmerk. Bij de keuring voor dit keurmerk wordt namelijk gekeken hoe snel en hoe eenvoudig een slot of grendel kan worden opengebroken. De weerstand die producten kunnen bieden tegen inbraak wordt weergegeven met een aantal sterren. Er zijn in totaal vier SKG keurmerken: 

  • het keurmerk met één ster. Sloten en grendels met dit keurmerk zijn standaard inbraakwerend. Het kost een inbreker gemiddeld drie minuten om in te breken met een schroevendraaier of breekijzer.
  • het keurmerk met twee sterren. Sloten en grendels met dit keurmerk zijn zwaar inbraakwerend. Het kost een inbreker gemiddeld drie minuten om in te breken met goed inbraakgereedschap.
  • het keurmerk met drie sterren. Sloten en grendels met dit keurmerk zijn extra zwaar inbraakwerend. Het kost een inbreker gemiddeld vijf minuten om in te breken met zwaar gereedschap.
  • het keurmerk met een vinkje. Dit keurmerk dient voor aanvullende inbraakwerende producten.